بیت کوین مانند طوفان جهان را درنوردیده است و پس از یک دوره مخالفت با آن، بسیاری از دولتمردان جهان تصمیم گرفته اند به آن به گونه ای دیگر بنگرند. بعضی از کشورها آنرا پذیرفته، برخی نسبت به آن هشدار داده اند و برخی نیز معاملات بیت کوین را در کشور خود ممنوع ساخته اند. در بعضی موارد نیز بانک ها خرید و فروش ارزهای رمزپایه را ممنوع کرده اند در صورتیکه این قانون به شرکت ها و اشخاص اعمال نمی شود.



در کشورهای زیر بیت کوین یک ارز قانونی به حساب می آید( در کشورهای زیر شما میتوانید اقدام به خرید و فروش بیت کوین نمایید):


آرژانتین

مطابق با قانون اساسی کشور آرژانتین، بیت کوین به عنوان یک پول در نظر گرفته می شود ولی یک ارز قانونی به حساب نمی آید. آرژانتینیها از آن می توانند برای خرید و فروش کالا استفاده نمایند تا زمانی که طرف مقابل آنرا قبول نماید.


استرالیا

استرالیا به صورت رسمی در تاریخ اول جولای سال 2017 بیت کوین را مانند هر پول دیگری پذیرفت ودیگر بر آن مالیات دوگانه اعمال نخواهد کرد.


برزیل

مطابق با بانک مرکزی برزیل در صورتیکه طرف مقابل بیت کوین را از شما قبول کند شهروندان برزیلی می توانند از آن استفاده کنند. همچنین برزیلیها می توانند از آن در معاملات آنلاین استفاده نمایند.


کانادا

مطابق با قانون امنیت اموال شخصی کانادا (PPSA) بیت کوین به صورت نامشخص عنوان شده است.


چین

درحالیکه اشخاص می توانند از بیت کوین در تجارت خود استفاده نمایند، بانک مردم چین (PBOC) شرکت های مالی مانند بانک ها را از انجام آن ممنوع کرده است.


·        هنگ کنگ هیچ قانون مستقیمی برای بیت کوین و سایر ارزهای مجازی تنظیم نکرده است. در نوامبر 2013، نورمان چار، مدیر اجرایی نهاد مالی هنگ کنگ(HKMA) عنوان کرد که بیت کوین تنها یک کالای مجازی است و تصمیم گرفت که بیت کوین برای HKMA قانونی نباشد.

·        تایوان، در این کشور شما می توانید بیت کوین را از بیش از 6000 کیوسک فروش خریداری نمایید. بنا به دلایلی استفاده از دستگاه های خودپرداز ATM در این کشور ممنوع شده است. همچنین به موسسات مالی تایوان هشدار داده شده است که در صورت استفاده از بیت کوین با آنها برخورد خواهد شد.


کلمبیا

طبق بخشنامه سازمان نظارت مالی دولت کلمبیا از تاریخ مارچ 2014 برای استفاده از بیت کوین در این کشور قانونی تنظیم نشده است.


اتحادیه اروپا

اتحادیه اروپا هیچ قانونی درباره اینکه بیت کوین به عنوان یک ارز تلقی شود وضع نکرده است ولی مالیات بر ارزش افزوده بر معاملات بین بیت کوین و ارز کاغذی اعمال نخواهد کرد. با اینحال، مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر درآمد برای مواردی که با بیت کوین کالا یا خدماتی مبادله شود اعمال خواهد شد. همچنین بانک مرکزی اروپا بیت کوین را به عنوان یک ارز مجازی غیر متمرکز قابل تبدیل دسته بندی کرده است. در ژولای سال 2014، بانکداری اروپا، به بانک های اروپا توصیه کرد تا زمانی که قانون مشخصی در مورد ارزهای مجازی وضع نشده است از انجام معاملات با ارزهای مجازی خودداری کنند.


هندوستان

در دسامبر 2013، معاون ارشد بانک مرکزی هند، کی.سی.چاکرابارتی، اعلام کرد که بانک مرکزی هند برنامه ای برای تنظیم کردن قانونی برای بیت کوین ندارد.


اندونزی

بانک اندونزی سیاستی برای قانونی کردن یا ممنوع کردن استفاده از بیت کوین ندارد.


ژاپن

ژاپن به صورت رسمی بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را به عنوان پول در نظر گرفته است. تکنولوژی ژاپن حتی یک قدم جلوتر نیز برداشته است و در شهر هیروساکی به صورت رسمی از بیت کوین برای جذب گردشگر بین المللی و تامین مالی پروژه های محلی نیز استفاده می کند!!!


اردن

دولت اردن با استفاده از بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال مخالف است و همچنین بانک مرکزی اردن بانکها، صرافیها، شرکت های مالی و سرویس های پرداخت را از انجام معامله با بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال ممنوع کرده است. با این وجود، فروشندگان و اشخاص می توانند بیت کوین را برای معاملات خود انتخاب نمایند.


لبنان

دولت لبنان اخطاری برای عدم استفاده از ارزهای دیجیتال منتشر کرده است ولی شهروندان را برای استفاده از آنها ممنوع نکرده است.


مالزی

پس از جلسه ای که با طرفداران محلی بیت کوین برگزار شد، بانک نگارا مالزی (BNM) در تاریخ ژانویه 2014 اعلام کرد که بیت کوین را به عنوان یک پول قانونی نمی شناسد ولی قانونی نیز برای آن وضع نخواهد کرد.


نیوزلند

بانک مرکزی نیوزلند اعلام کرده است که هیچ بانکی برای ذخیره یا انتقال ارزهای دیجیتال نیازی به تاییدیه ما ندارد تا زمانی که آنها منجر به صدور ارزهای فیزیکی (اسکناس و سکه) نشود.


نیجریه

اشخاص می توانند بیتکوین را مبادله کنند ولی بانکها مطابق با اعلام بانک مرکزی نیجریه(CBN) در تاریخ ژانویه 2017 از انجام فعالیت در این زمینه ممنوع شده اند.


نروژ

اداره مالیات نروژ بیت کوین را به عنوان یک پول تعریف نکرده است اما آنرا به عنوان یک دارایی که مشمول مالیات می شود تلقی کرده است. در تجارت نیز، استفاده از بیت کوین مشمول قانون مالیات بر فروش می شود.


پاکستان

در حال حاضر قانونی در کشور پاکستان برای بیت کوین وجود ندارد. طبق نظر بانک پاکستان، بیت کوین تا زمانی که معامله گران بزرگ درآن وارد نشوند غیرقانونی است.


فیلیپین

ارزهای مجازی در این کشور قانونی می باشند و صرافی های ارز دیجیتال مطابق با بخشنامه 944 بانک فیلیپین مجاز به انجام معامله با ارزهای دیجیتال هستند.


روسیه

در گذشته روسیه بیت کوین را ممنوع کرده بود اما در تاریخ نوامبر 2016 مطابق با نظر سازمان مالیاتی فدرال روسیه اعلام شد که بیت کوین غیر قانونی نمی باشد.


سنگاپور

مطابق با نظر مقامات مالی سنگاپور(MAS)، اینکه کسب و کارها بیت کوین را به عنوان پول در ازای کالا یا خدمات خود قبول کنند تصمیمی است که MAS به آن ورود نمی کند. اداره مالیات داخلی سنگاپور یک راهنمای مالیاتی منتشر کرده است که در آن زمانی که مبادلات بیت کوین در ازای پرداختی برای کالا و خدمات حقیقی باشد مشمول پرداخت مالیات خواهد بود.کسب و کارهایی که با صرافیهای بیت کوین ارتباط دارند باید به میزان فروش بیت کوین خود مالیات بپردازند.


افریقای جنوبی

در تاریخ دسامبر 2014، بانک مرکزی افریقای جنوبی اعلام کرد که هیچ قانون یا چارچوب قانونی برای ارزهای دیجیتال وجود ندارد.


کره جنوبی

در حال حاضر هیچ قانونی در کره جنوبی برای استفاده از بیت کوین وجود ندارد. در دسامبر 2013، مدیر بانک کره اعلام کرد که بیت کوین در آینده قانونی خواهد شد.


سوئیس

در بعضی موارد، تجارت بیت کوین در سوئیس نیاز به تائید گواهی بانکی دارد. طبق نظر شورای فدرال سوئیس نیازی به تنظیم قانون برای بیت کوین در حال حاضر نیست. در سال 2016، شهرداری زوگ از بیت کوین برای پرداخت عوارض شهرداری استفاده کرد. همچنین راه آهن دولت فدرال سوئیس از بیت کوین برای فروش بلیت استفاده می کند.


تایلند

در سال 2013، بانک تایلند بیت کوین را غیرقانونی اعلام کرد. اما در سال 2016 نظر خود را تغییر داد.


انگلستان

دولت انگلستان اعلام کرده است که در حال حاضر قانونی برای بیت کوین وضع نشده و با بیت کوین مانند هر ارز خارجی دیگری رفتار خواهد شد. با اینحال زمانی که از بیت کوین برای خرید کالا یا خدماتی استفاده شود مشمول مالیات بر ارزش افزوده خواهد شد.


امریکا

خزانه داری امریکا در سال 2013 بیت کوین را به عنوان ارز مجازی غیر متمرکز قابل تبدیل دسته بندی کرد. کمیسیون تجارت کالاهای آینده (CFTC) در سپتامبر 2015 بیت کوین را به عنوان یک کالا در نظر گرفت. درنهایت در سپتامبر 2016، یک قاضی فدرال اعلام کرد که بیت کوین یک پول است و میتوان از آن در معاملات این کشور استفاده کرد.


ویتنام

تجارت بیت کوین در ویتنام هنوز بدون محدودیت و بدون قانون است. دو شرکت بزرگ تجارت بیت کوین ویتنام (VBTC و Bitcoin Vietnam) بدون محدودیت در حال کار با بیت کوین می باشند.


زیمبابوه

در حالیکه بانک مرکزی زیمبابوه در مورد استفاده از بیت کوین تردید دارد و هنوز به صورت رسمی استفاده از آن را ممنوع یا آزاد نکرده است، BitMari یک پلتفرم بلاکچین افریقایی در آپریل 2017 مجوز فعالیت در این کشور را اخذ کرد.



در کشورهای زیر بیت کوین یک ارز کاملا غیرقانونی به حساب می آید:


بنگلادش

در سپتامبر 2014، بانک بنگلادش اعلام کرد که هر شخصی که اقدام به استفاده از ارزهای دیجیتالی نماید مطابق با قوانین ضد پولشویی این کشور دستگیر و زندانی خواهد شد.


بولیوی

در سال 2014 بانک مرکزی بولیوی قطعنامه ممنوع کردن بیت کوین را تصویب کرد.


اکوادور

مجلس ملی اکوادور بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال/رمزپایه غیر متمرکز را به واسطه تاسیس سیستم الکترونیکی پولی جدید این کشور ممنوع کرد.


قرقیزستان

در ژولای 2014، بانک ملی جمهوری قرقیزستان اعلام کرد که استفاده از ارزهای مجازی در داخل این کشور به عنوان نقض قوانین تلقی خواهد شد و با آن برخورد خواهد شد.


عربستان سعودی

دولت این کشور به صراحت اعلام کرد که استفاده و ذخیره هرگونه ارز دیجیتال مانند بیت کوین در این کشور غیرقانونی خواهد بود.

 

همانطور که مشاهده می کنید روز به روز  بر تعداد کشورهایی که تصمیم وضع قانون در قبال ارزهای دیجیتالی می کنند افزوده می شود و همچنین بیشتر کشورها و دولت ها تصمیم به عدم دخالت در اینگونه ارزها می نمایند و به بازار آن اجازه فعالیت می دهند.


رویکرد ایران درباره بیت کوین


هنوز بانک مرکزی کشور سیاستی در قبال بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال اعلام نکرده است و قانونی در این زمینه وجود ندارد. همچنین سازمان بورس اوراق بهادار درحال بررسی ارزهای دیجیتال برای ورود به بورس می باشد. در حال حاضر ایرانیها میتوانند با استفاده از صرافیهای دیجیتال اقدام به خرید و فروش بیت کوین نمایند.

 



برای تهیه و ترجمه این مقاله زحمت زیادی کشیده شده است. خواهشمندیم از کپی برداری از این نگارش بدون ذکر منبع خودداری فرمایید.


نویسنده و مترجم : احسان کتانی